капки за очи при работа пред екрани

Как да се грижим за очите? 5 полезни навика

In СуперОптик Къмплийт by superoptic

Чрез зрението ниe възприемаме света около нас. Работата на компютър, честата употреба на смартфон и фактори като вятър, слънце, прах, климатик или неправилна диета, могат да повлияят негативно на състоянието на очите. Трябва да запомним обаче, че уморените, раздразнени и замърсени очи могат лесно да бъдат защитени.
Знаете ли, че се нуждаете само от 5 полезни навика, за да защитите очите си?
Уморени, сухи и кървави очи – как може да се предотврати?
Много са факторите, които влияят върху състоянието на очите. Използването на различни електронни устройства както за работа, така и в свободното време, дългото взиране в екрана на телевизора или монитора натоварват очите ни. В условията на смог и алергени те стават раздразнени, сухи и кървави. За да се поддържа перфектното им състояние в продължение на дълги години, е необходима постоянна адекватна грижа и сигурна защита.
Работа пред компютър – как да се грижим за очите?
Установено е, че човешкото око мига около дванадесет пъти в минута. Това често мигане предпазва очите, овлажнява конюнктивата и роговицата. Работата с компютър, гледането на телевизия, използването на таблет или смартфон, карат човешкото око да мига по-рядко. Също така се смущава и начинът на виждане – вместо да разглеждаме последователно по-близки и отдалечени предмети, очите дълго време се фокусират върху една точка. Всичко това води до намаляване нивото на хидратация и до отслабване на очните мускули. Важно: Ако ежедневно работите на компютър, не забравяйте да правите редовни почивки , както и да правите очна гимнастика. Полезно е да поставите монитора, така че екранът да не показва отражения, което допълнително напряга очите. Добре е винаги да имате под ръка капки за очи, които ще ги овлажнят и ще намалят негативния ефект от дразненията.
Други фактори, които дразнят очите са:
климатизирани помещения, шофирането и фокусирането върху пътя, те допълнително натоварват очите. Разбира се, има много такива ежедневни ситуации. Затова бързото облекчение и дълготрайната хидратация са важни предимства при избора на капки за очи.
Капки за очи – защита за очите всеки ден
Изключително важно е във всеки един момент да не забравяме, че очите ни непрекъснато са изложени на вредни въздействия, които причиняват изсъхването им и създават съществен дискомфорт.
Бързото облекчение на уморените и раздразнени очи е важно предимство и затова капки за очи с ефективен и дълготраен хидратиращ ефект могат да бъдат много полезни.
Създаването на полезни навици намалява дискомфорта и предпазва очите от дразнители.


5 полезни навика:
Навик 1: Редовна хидратация
Дразнещи очите фактори се появяват в затворени помещения и на открито, по време на работа и ежедневна употреба на козметика. Ето защо трябва да осигурите правилна хидратация на очите. Много е важна редовната употреба на капки за очи с дълготраен овлажняващ ефект и бързо облекчаване на уморените очи. Препоръчват се капки за очи, които могат да се използват редовно и да се прилагат 3-5 пъти на ден. Натриевият хиалуронат е най-използваното и безопасно средство с дълготраен хидратиращ ефект. Ако в очните капки се съдържа и декспантенол, той допълнително подпомага регенерацията на очната повърхност и има противовъзпалително действие. На пазара има продукти без консерванти, които осигуряват по-добра поносимост и безопасност.
Опаковките на капки за очи са с малки размери, за да могат да бъдат сложени в козметична чанта или да се съхраняват в чекмедже на бюрото, готови за употреба и винаги под ръка.
Навик 2: Защитете очите си от слънцето, вятъра и праха
Не само работата с компютъра създава напрежение за очите ви. Състоянието им се влияе от фактори, свързани с околната среда: слънчеви лъчи, вятър, прах или смог. Освен овлажняващи капки за очи, се препоръчва да носите очила с UV филтър и то не само през лятото, но и през зимата, както и когато практикувате спорт.

Навик 3: Очен тест
Очните тестове не са много популярни и често се избягват от пациентите, но трябва да се правят редовно, поне на всеки шест месеца. Те са безболезнени и позволяват да контролирате състоянието на очите и бързо да реагирате при проблем.
Навик 4: Правете почивка и упражнения за очи
Работата пред компютър или работа в среда с висока запрашеност, например в пекарна или на строителна площадка, изисква специални грижи и защита на очите. За да предпазите очите си от преумора, правете кратки почивки, когато четете и работите с компютър. Най-използваното упражнение при преуморени очи е да легнете в тъмна стая и да масажирате нежно клепачите си.
Навик 5: Диета и ежедневна грижа
Редовното овлажняване на очите и използването на капки за очи насърчава естественото хидратиране на очите, ежедневната хигиена и грижи. Избягването на дразнеща козметика и ежедневното премахване на грима ще позволи на очите ви да се отпуснат. Също толкова важен е и хранителният режим, който трябва да е особено богат на витамини А, С, Е, както и цинк и магнезий.