болка при възпалени очи от синя светлина

СКРИТИТЕ ОПАСНОСТИ ЗА ЗДРЕНИЕТО

In СуперОпъик Къмплийт, Сухо око by superoptic

Очите ви са нещо повече от просто прозорец към света – те са ключът към вашия удивителен опит и връзка с околната среда. В днешния бърз и напрегнат живот обаче, нашите очи са подложени на множество вредни фактори, които могат да навредят на зрението ни. Сух въздух, изкуствено осветление, UV лъчение, продължителната работа пред компютър и задимените помещения могат да доведат до нежелани последствия за здравето на очите ни. Нека да обърнем внимание на това как можем да ги предпазим и запазим ясността и комфорта на нашето зрение.

Слъзният филм – важният щит на очите

Слъзният филм е като природен щит, който защитава и подхранва повърхността на нашите очи. Той предоставя на роговицата всичко необходимо – хранителни вещества, кислород и антибактериални агенти, които я предпазват от инфекции. Важно е да поддържаме този филм в достатъчно количество, за да гарантираме правилното функциониране на нашето зрение.


Капките от групата на изкуствените сълзи, особено тези с хиалуронова киселина, най-добре подобряват на хидратацията на очите

Сухият въздух и очите

Изложението на сух въздух може да доведе до дразнене и дискомфорт на очите, известен като синдром на сухото око. Този проблем се засилва при дълготрайна работа пред компютър или в замърсени помещения. Това засяга особено хора, живеещи в умерен климат и изложени на по-ниски нива на влажност през зимата, причинени от отопление в закрити помещения. Ниската влажност е проблем както на закрито през зимата, така и през лятото. Когато окото е изложено на продължителен контакт със сух въздух (под oптималното ниво на влажност от 40-60%), трябва да се помисли за използване на хидратиращи капки. Не забравяйте да мигате често, за да подобрите хидратацията на повърхностите на роговицата и конюнктивата. Безусловна е необходимостта редовно да проветрявате стаите. 
Хидратацията на очите е от решаващо значение в тези случаи. Използването на изкуствени сълзи с хиалуронова киселина може да помогне за поддържането на правилната влажност и комфорт на очите.

Изкуственото осветление и неговото влияние върху очите

Прекалено силното изкуствено осветление може да причини напрежение на очите. Затова е важно да изберем правилното осветление в помещенията, където работим или се забавляваме. Това ще помогне за поддържане на комфорт и ще предпази очите ни от излишно напрежение.

UV лъчението и защитата на очите

UV лъчението е неотделима част от нашия ден, но може да бъде вредно за очите ни, ако не се предпазим.  Слънцето излъчва както UVA, така и UVB лъчение. Ултравиолетовото лъчение възниква не само директно, но косвено –  чрез радиация, отразена от различни повърхности: пясък, вода, сняг, стъклени фасади на сгради, както и от дифузни източници като облаците. Водата отразява до 95% от слънчевата радиация. В слънчев ден до очите достигат до 10 пъти повече светлина, отколкото е необходимо за правилното зрение. Това дразни очите и активира процеса на стареене на окото, като произвежда свободни радикали. 
Избягването на директна слънчева светлина и носенето на подходящи слънчеви очила с UV защита може да помогне за предпазване на очите ни от вредните ефекти на ултравиолетовото лъчение.

Защитата на очите изисква:

  • Използване на подходящи филтри при всички видове очила (коригиращи, слънчеви, защитни) и контактни лещи (UV филтър клас I или II). Очилата без филтри са много по-опасни от ходенето без очила. Придава привидно усещане за защита на очите, но това не се случва. Тъй като окото е затъмнено, защитните механизми като присвиване на очите или стесняване на зениците при интензивна светлина не се активизират. Така вредното лъчение достига до вътрешността на окото.
  • Ориентация към кафяви, кехлибарени, зелени или сиви лещи, защото осигуряват най-висока защита;
  • Проверка за наличие на маркировка CE, потвърждаваща съответствие с европейските стандарти за безопасност, преди покупка на очила;
  • Носене на шапка с козирка осигурява допълнителна защита за очите.

Задимените помещения и очите

Честите посещения на задимени помещения, като клубове и дискотеки, могат да увеличат риска от синдром на сухото око. За да се предпазим, можем да използваме капки за очи и да избягваме контакт с дим. Така ще намалим натоварването върху нашите очи и ще ги предпазим от дразнене и зачервяване.

Работа на компютър

Продължителната работа пред монитор води до изсушаване на очната повърхност. Честотата на мигане се намалява средно 5 пъти, а увеличеното изпарение на слъзния филм увеличава дискомфорта. За да се подобри хидратацията на очите, препоръчително е да се изберат капки от групата на изкуствените сълзи.

За да поддържаме зрението си здраво и комфортно, трябва да обърнем внимание на околната среда и факторите, които могат да повлияят на очите ни. С подходяща грижа и предпазливост, можем да запазим яснотата и комфорта на нашето зрение през целия живот.

Най-предпочитани от очните специалисти са изкуствените сълзи на основата на хиалуронова киселина. Тя има отлични свойства, свързващи водата. Ако в очните капки се съдържа и декспантенол, това допълнително подпомага действието на хиалуроновата киселина. Декспантенолът  регенерира, защитава очната повърхност и има противовъзпалителен ефект. Идеалният вариант е капките да са без консерванти. Това гарантира по-добра поносимост и безопасност. Капките, съдържащи хиалуронова киселина и декспантенол, могат да се използват често. Те допълват естественият слъзен филм.