Решения за сухи очи

5 ЕФЕКТИВНИ НАЧИНА ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СУХИТЕ ОЧИ

In СуперОптик Къмплийт, Сухо око by superoptic

За всички, които се борят със сухи очи, имаме важна информация! В тази статия ще ви споделим 5 ефективни начина, които ще ви помогнат да се справите с този досаден проблем и да върнете комфорта в очите ви.

Какви са симптомите на сухите очи?

Синдромът на сухото око е състояние, което се характеризира с усещане на парене и сухота в очите, пясък под клепачите и чуждо тяло. Причините могат да бъдат прекомерното изпаряване на слъзния филм и недостигът на сълзи. Те могат да бъдат провокирани от фактори на околната среда, включително смог и замърсен въздухвятър, слънцеотопление, интензивна вентилация, както и условия на работа.

При жените сухото око може да се дължи на хормонални промени, обикновено дефицит на естроген. Например при използване на хормонални контрацептиви, или по време на менопауза. Понякога те се появяват след лазерни процедури за корекция на зрението, или като страничен ефект от приема на антиалергични, антидепресанти и хипотензивни лекарства. Симптомите на синдрома на сухото око могат да се засилят с възрастта.

Как да се справим със сухите очи?

  • Топли сухи компреси за облекчение

Ако страдате от сухи, зачервени очи, може да опитате топлите и сухи компреси в домашни условия. Те могат да намалят дразненето и да осигурят облекчение. Също така, масажите на клепачите са важни, защото стимулират производството на мазен слъзен филм. Тези масажи се изпълняват с кръгови движения от основата на миглите, като започвате от вътрешния ъгъл на окото и продължавате към слепоочието.

  • Избягвайте ситуации, които изпаряват слъзния филм

Избягването на фактори, които допринасят за изпаряването на слъзния филм е от решаващо значение. При дълъг престои на открито, или при температурни промени, използвайте слънчеви очила, за да предотвратите изсъхването на очите. Избягвайте силно климатизирани помещения и сух въздух, които могат да допринесат за сухото око.

  • Гимнастика за очи и редовна почивка при работа на компютър

Работата пред компютър, както и продъжителното гледане в екрана на телефон или таблет,  предполага фокусиране на очите върху една точка и по-рядко мигане, което води до сухи очи. В резултат хидратацията намалява. Затова са препоръчителни  редовни почивки пред монитора и очна гимнастика. Следете за позицията на очите си и се уверете, че правите паузи за мигане и разглеждане на различни точки в пространството.

  • Диета и хидратация като част от превенцията

Ролята на хранителния режим и поддържането на подходяща хидратация на тялото не бива да бъде пренебрегвана. Приема на достатъчно течности и включването на храни, богати на омега-3 мастни киселини. Например риба, ленено семе и ядки, може да помогне за поддържане на здравето на очите и предотвратяване на сухите очи.

  • Системно овлажняване за предотвратяване на сухите очи

Най-важно е да се предотврати изсъхването на конюнктивата и роговицата, защото сухото око не само допринася за дискомфорт, но прави окото податливо към инфекция и увреждане. Този процес може да бъде подпомогнат чрез използването на капките за очи с интензивен и продължителен овлажняващ ефект. В такива капки често се съдържа хиалуронова киселина, която е съществена част от естествения слъзен филм. Тя допринася за задържане на влагата и осигурява дълготрайно облекчение на симптомите на сухото око.

„Нелекуваният синдром на сухото око прави очите податливи на механични повреди и инфекции. Много често се появяват конюнктивит и язви на роговицата.“

супер оптик
Купи онлайн
  • Важната роля на Декспантенола

Декспантенолът е компонент, който не само поддържа характеристиките на хиалуроновата киселина, но също така има и възстановяващи свойства. Тази съставка е особено полезна, когато очите са силно раздразнени. Затова, при избора на капки за очи, е добре да избирате такива, които съдържат декспантенол и са без консерванти.